„Врати на релси – успешен бизнес с иновации“

„Врати на релси – успешен бизнес с иновации“

Поредно признание за екипа и продукцията на Secdoor, този път на страниците на сп. Икономист , 07.05.2018 г.:

„Врати на релси – успешен бизнес, подплатен с иновации“

Вратата на пръв поглед е прозаичен елемент от един стопански или битов имот. Но като бизнес във вратите може да има толкова поезия, колкото и във всеки друг бизнес. Секционните врати – плъзгащи се вертикално и хоризонтално по релси, до неотдавна не са били много познати в България и дори в Европа. Двама братя – Димитър Димитров и Стоян Трошев от Шумен, започват преди 20 години сглобяването на такива врати в Пловдив и вече са напът да построят втори завод там.

Вносът е в началото
Инициатор на семейния бизнес е по-големият брат Димитър (43 г.), който в далечната 1997 г. подема инициативата със свой роднина. „Започнахме с внасянето на логистични системи от Холандия и един от продуктите в тях бяха точно секционните врати. Наред с тях внасяхме товарно-разтоварни рампи и други съоръжения. Още в самото начало направихме няколко добри продажби в Пловдив и в Пазарджик, а сред първите ни клиенти бяха и гръцки фирми”, спомня си началото Димитър. Първата година бизнес моделът му се изразява само във внос на готов продукт, т.е. на врати. Практиката и „нещата от живота” променят ситуацията. Камион удря една от вратите и предприемачите са принудени да подменят част от нея. „Сблъскахме се със страхотни трудности, защото тази част трябваше да е произведена в Холандия, да се достави до България, ние да я сменим, а това е много скъпо за нашите клиенти. И тогава решихме да търсим компания, която произвежда елементи, които да внасяме и някой да ни научи да ги сглобяваме в завод в България”, разказва Димитър.

Търсенето на такава компания отнема дълго време, докато най-накрая я откриват в Белгия. Шест месеца българските предприемачи се обучават там как се сглобяват елементите за врати.

Стоян Трошев (36 г.) се присъединява към бизнес начинанието на брат си през 2005 г., след като 5 години е учил в колеж в Бостън и завършва степен бакалавър по бизнес и предприемачество. През 2001 г. брат му вече е стартирал първото производство по сглобяване на секционни врати в Пловдив.

Около 70% от вратите са за производството – заводи, складове, сервизи, останалите – за бита – за къщи, гаражи, затворени жилищни комплекси и т.н. Цялата гама за задвижване на тези врати се внася от Германия. Отделно от това братята имат логистично оборудване, противопожарни врати, т.нар. бързи врати за индустрията, които са част от много натоварени производства и са много автоматизирани.

Пуснете запитване за бърза оферта

Контакти

Свържете се с нашите професионални консултанти!

Пуснете запитване за бърза оферта!